Ifpi Sverige representerar musikbolagen/masterägarna och en av våra huvuduppgifter är att upprätta licenser med musikanvändare såsom exempelvis radio- och tv-stationer.

Partners till Fixa Cashen

Hur får jag ersättning från Ifpi Sverige?

För att du ska kunna få ersättning för de inspelningar som du äger rättigheterna till behöver du registrera ditt bolag samt dina inspelningar i Ifpi Sveriges rättighetsdatabas.

Ifpi Sverige

Den ersättning som Ifpi Sverige inkasserar delar vi med organisationen SAMI, som företräder musiker och artister, och resten fördelar vi till de musikbolag/masterägare/privatpersoner som äger rättigheterna.

Förenklat kan man säga att musikbolagen i vissa fall förvaltar sina rättigheter själva – såsom när de licensierar interaktiva musiktjänster som Spotify, YouTube eller Apple Music – och i vissa fall överlåter musikbolagen åt Ifpi Sverige att förvalta deras rättigheter.

Ifpi Sverige ska också ”tillvarata sina medlemmars och branschens intressen genom att bevaka och söka utvidga dess rättigheter samt främja dess utveckling” (ur stadgarna). Därför arbetar vi även med rättighetsbevakning, antipiratverksamhet, lagstiftningsfrågor, samlar statistik kring musikförsäljningen, tar fram marknadsundersökningar, driver den svenska topplistan (Sverigetopplistan) och nyhetsbrevet Musikindustrin samt är arrangör för den årliga prisgalan Grammis sedan 1969 och mycket, mycket mer.

Hemsida: www.ifpi.se


Frågor: Kontakta oss på web@ifpi.se

Följ oss på:
Instagram

Twitter

Facebook

Fixa Cashen

Vilka är vi?

Logo IFPI Sweden

Ifpi Sverige representerar masterägarna, den som äger själva inspelningen. Vi samlar in och betalar ut ersättning till bolag eller personer som äger masterrättigheterna när låtar spelas i radio, tv eller offentligt i verksamheter. Pengarna som samlas in delas med organisationen SAMI, som företräder musiker och artister.
Här kan du registerera dina rättigheter hos oss.

Logo Sami

SAMI representerar artister och musiker. Du som har varit med på en inspelning har rätt att få betalt om dina låtar spelas offentligt. SAMI samlar in och betalar ut ersättning till artister och musiker när deras låtar spelas offentligt. Det kan vara allt från hotell, gym, butiker och restauranger till arbetsplatser, sjukhus och idrottsarenor. Gå med i SAMI och regga dina låtar, så fixar vi pengarna när dina låtar spelas. 

Logo STIM

Stim är en medlemsorganisation som representerar låtskrivare och musikförlag. Vi ser till att de som skapar musiken får bästa möjliga ersättning när deras musik spelas i Sverige och i resten av världen. Det gör vi genom att vi förhandlar med 10 000-tals olika kunder som använder musik i sin verksamhet. Anslut dig till Stim och verkanmäl dina låtar, så ser vi till att samla in cashen när de spelas!

Stolt partner

Genom kampanjen Fixa Cashen vill de att fler musikskapare ska få större kunskap om vilka ersättningar som finns för artister,  låtskrivare och masterägare (bolag)